6 Μαΐου 2011

El Orfanato ''ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ, ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ''

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌ! + ΠΑΝΈΞΥΠΝΟ
(Ισπανικό)
Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και δες αυτήν την ταινία!!!


Η Λάουρα, μια γυναίκα που πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε ένα ορφανοτροφείο, αποφασίζει να ζήσει στο σπίτι που μεγάλωσε ( πλέον εγκαταλειμμένο) μαζί με τον άντρα της και τον υιοθετημένο γιο της Σιμόν. Περίεργα πράγματα όμως θα συμβούν από τη στιγμή που μετακομίζουν. Το σπίτι θα έχει μια περίεργη επίδραση στον μικρό και θα αρχίσει να  κάνει παρέα με κάτι φανταστικούς φίλους , που σύμφωνα με αυτόν ,  ήταν παιδιά που ζούσαν κάποτε στο σπίτι αυτό. Θα φτάσει στο σημείο κιόλας να παρασύρει τη  μητέρα του σε ένα παιχνίδι τους.Όταν ,όμως, μάθει από κάποιο λάθος ότι είναι υιοθετημένος και ότι πάσχει από aids,  θα πανικοβληθεί με αποκορύφωμα την εξαφάνισή του. Μην έχοντας κάποιο νέο για τον εξαφανισμένο γιο της τους τελευταίους 9 μήνες, η Λάουρα θα ξεθάψει παλιές σκοτεινές αναμνήσεις από το παρελθόν της. Θα αρχίσει να πιστεύει στα λόγια του  Σιμόν και στα φαντάσματα των μικρών παιδιών . Περίεργα πράγματα θα συμβούν στο σπίτι της, και σαν απελπισμένη μητέρα θα προσπαθήσει να κάνει τα πάντα μέχρι να βρει τον γιο  της. Πεπεισμένη ότι τα φαντάσματα των παιδιών που κάποτε ζούσαν εκεί ''πήραν '' το γιο της , θα φτάσει στο σημείο να παίξει το ''παιχνίδι'' τους.

Μια ταινία τόσο καλοδουλεμένη και με ένα τόσο εξονυχιστικά μελετημένο σενάριο, που κάνει το ντεμπούτο του Ισπανού σκηνοθέτη  Juan Antonio Bayona  να βγει άκρως επιτυχημένο.

Το τέλος είναι απίστευτα συγκλονιστικό , και δεν σου περνάει από το μυαλό η παραμικρή ιδέα για την κατάληξη του.

Τα ψυχολογικά θρίλερ, ειδικότερα αυτά που αφορούν ιστορίες με φαντάσματα, έχουν μια συγκεκριμένη γραμμή γεγονότων. Δηλαδή, όπως κάθε είδος ταινίας ( κωμωδία, περιπέτεια κλπ) έτσι και αυτό το είδος έχει ένα συγκεκριμένο κοινό άξονα με άλλα παρόμοια. Και έτσι πρέπει να είναι φυσικά. Παρουσιάζονται, δηλαδή , τα ανεξήγητα φαινόμενα. Αρχικά σε ελαφριά μορφή ( πόρτες να κλείνουν, περίεργοι θόρυβοι να ακούγονται), και στη συνέχεια   τα φαινόμενα αυτά ολοένα και γίνονται πιο σύνθετα. Σου τραβούν την προσοχή, το ενδιαφέρον, φοβάσαι, έχεις αγονία.
Όμως η όλη υπόθεση βρίσκεται στο πως θα παρουσιαστούν αυτά τα πλάσματα που δημιουργούν τα ανεξήγητα φαινόμενα. Στην προκειμένη ταινία έχουμε τα φαντάσματα. Το θέμα είναι να παρουσιαστούν με τρόπο με τον οποίο να μην ''ξενερώσουν'' οι θεατές και να το χαρακτηρίσουν ως γελοιότητα. Δηλαδή, οι θεατές περιμένουν κάτι που θα δικαιώσει την αγονία τους.
 'Ετσι λοιπόν ο σκηνοθέτης παρουσιάζει την ιστορία με έναν άριστα καλοδουλεμένο τρόπο και πετυχαίνει να παρουσιάσει τα φαντάσματα με τρόπο που δικαιώνει το θεατή.( Εδώ τα φαντάσματα βρίσκονται στην ανθρώπινη μνήμη και μυαλό.)

Όσον αφορά την πρωταγωνίστρια σε πείθει από κάθε άποψη.Με το πείσμα και το μητρικό της ένστικτο προσπαθεί να βρει το γιο της, δυστυχώς η ίδια οδηγείτε στον λάθος δρόμο...

Το βλέμμα σου είναι αποκλειστικά καρφωμένο στην οθόνη και η ταινία σε κρατάει σε μια διαρκή αγωνία.

Δε με νοιάζει τι είδους ταινίες σου αρέσουν.Το El Orfanato θα το δεις θες δεν θες.Για μένα είναι από τις καλύτερες ταινίες ever!Είναι μια ταινία ''ΤΕΛΕΙΑ'', ο 
Juan ασχολείται με την ψυχοσύνθεση,το μυαλό,τις επιλογές της πρωταγωνίστριας ΤΟΣΟ εξονυχιστικά, αναλύει την ανθρώπινη σκέψη και τις λάθος επιλογές της με πολύ προσοχή.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ πιστεύω είναι από τις λίγες ταινίες που ένας σκηνοθέτης έχει ασχοληθεί τόσο πολύ με την ανάπτυξη του χαρακτήρα.


SPOILER!!  ( Πραγματικά μην το διαβάσεις αν είναι να δεις την ταινία, και επειδή πρέπει να τη δεις ΜΗΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ!!! )

Αν ήταν λογοτεχνία τότε το παρακάτω κειμενάκι χαρακτηρίζετε ως '' Ερμηνευτικά σχόλια'' Μουχαχαχα ;) Πρόσεχε είναι σος! Αν δεν σου άρεσε η ταινία, είναι διότι δεν κατάλαβες τα παρακάτω!!

1)Παρόλο το συγκλονιστικό τέλος που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχαν φαντάσματα, αλλά αντιθέτως όλα ήταν στο μυαλό της Λάουρα, η ταινία είχε μεταφυσικά στοιχεία.  Δηλαδή τα φαντάσματα έδιναν τα στοιχεία στην μητέρα για να βρει τα πτώματα τους και έπειτα το γιο της.
2)Το Μέντιουμ που  βοήθησε την Λάουρα της είπε μια χαρακτηριστική φράση, '' ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ, ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ'' . Και έτσι προκειμένου να φτάσει στον εντοπισμό του γιου της ΠΙΣΤΕΨΕ.Πίστεψε ,δηλαδή, ότι υπήρχαν όντως τα φαντάσματα και ότι πήραν το γιό της.
3)Μια χαρακτηριστική επίσης φράση του μέντιουμ,ήταν ότι αυτός που είναι κοντά στο θάνατο μπορεί να ΔΕΙ πράγματα.'' Άρα ο γιος της έβλεπε τους φαντασιακούς του φίλους γιατί θα.....πέθαινε????'' Ρώτησε η Λάουρα
Έτσι λοιπόν και στο τέλος της ταινίας η μητέρα παίρνει τα χάπια για να αυτοκτονήσει και βλέπει τους παλιούς της φίλους, τα ορφανά παιδιά.
4)Ο μικρός έλεγε στην μητέρα του ότι αν βρεις κάτι που έχασες μπορείς να κάνεις μια ευχή. Έτσι όταν ο πατέρας στο τέλος βρήκε το φυλακτό, έκανε μια ευχή και είδε αυτό που ήθελε.... 

Αν είσαι πονηρός και διάβασες τα παραπάνω χωρίς να δεις την ταινία , τότε ντροπή σου! :p
Ακολουθεί το τέλος...
---> 5)Ο γιος της Λάουρα σκοτώνεται από την πρώτη κιόλλας μέρα της εξαφάνισής του.Οι περίεργοι θόρυβοι που ακούγονται στο σπίτι είναι από τα χτυπήματα του γιού της που παγιδεύτηκε στο υπόγειο,προκειμένου να τον ακούσει κάποιος και να τον βγάλει από εκεί.Ο δυνατός ήχος είναι όταν πέφτει το παιδί από τη σκάλα.



Και τώρα ΠΕΣ ΜΟΥ! Δεν ήταν γαμάτο????Φαντάσματα και κουραφέξαλα??
Όλα ήταν στο μυαλό της μητέρας,λόγω των λάθος επιλογών!Δεν είναι απίστευτο το γεγονός ότι ξεκίνησε να πιστεύει σε φαντάσματα μόνο και μόνο για να βρει τον γιο της,και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα άρχισε να τα ''βλέπει'' κιόλας?Πόσο δυνατό ήταν το μητρικό τις ένστικτο?Απίστευτο???Πόσο σοκαριστικό ήταν το τέλος όταν αντίκρισε την αλήθεια??!Την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ! 












13 σχόλια:

  1. την ειδα την ταινια πολλες φορες αλλα δεν καταλαβα λιγο την πλοκη....το μονο που καταλαβα ηταν οτι κ εκεινη ηταν στο οφρανοτροφειο καθως οταν αυτοκτονει την αναγνωριζουν στο τελος τα παιδακια αλλα πλεον σε μεγαλυτερη ηλικια......δεν καταλαβα το παιδακι γιατι εβλεπε τα παιδακια,δλδ οταν τα εβλεπε σημαινει πως πλεον ειχε πεθανει κ τα εβλεπε γιατι αυτο ηταν νεκρο? επομενως εξαρχης οι γονεις κ το παιδακι ειναι υπαρκτα προσωπα κ οχι φαντασματα ετσι? και επισης δεν καταλαβα πως πεθανε το παιδακι,ηταν κ εκεινο στο ορφανοτροφειο κ τα παιδακι το κλειδωσαν κ πεθανε απο ασφυξια? δεν καταλαβα ποτε πεθανε κ πως πεθανε κ αν τον σκοτωσαν τα παιδακια.....και στο τελος καταλαβα οτι κ ο αντρας της πλεον περασε στην αλλη διασταση διοτι οταν ηταν στο σπιτι που βρηκε το φυλακτο ανοιξε κ μπηκε ενα "αερικο" κ χαμογελασε κ καταλαβα οτι πλεον πεθανε κ εκεινος κ ειναι μαζι με τη γυναικα του κ το παιδι του.....σωστα καταλαβα η οχι σε αυτο το σημειο? ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα !! Δεν κατάλαβες τίποτα!!! Πλάκα κάνω !Χιχι.Λογικό ! Σε μπεδεύει η αλήθεια.
      Λοιπόν,πρώτα απο όλα ναι φυσικά όλοι τους είναι υπαρκτά πρόσωπα και η μητέρα ήταν σε αυτό το ορφανοτροφείο όταν ήταν μικρή.

      Ο γιός της έβλεπε τα παιδάκια γιατί ήταν κοντά στον θάνατο. Και λέει στην ταινία ότι όποιος είναι κοντά στον θάνατο,βλέπει πράγματα που εμείς δεν μπορούμε να δούμε !!Ο μικρός θα πέθαινε κάποια στιγμή ,δηλαδή,ούτως ή άλλως από την αρρώστια . Έτσι έβλεπε τα φαντάσματα των παιδιών.!!Γι'αυτό και η μητέρα όταν αυτοκτονεί αμέσως βλέπει τα παιδιά!!
      Ο γιός της,λοιπόν, πέθανε από ένα απλό ατύχημα.!! Κλειδώθηκε κατα λάθος στο υπόγειο, και πάνω στην ταραχή του έπεσε από τις σκάλες. !! Εκεί ξεψύχησε λόγο του τραύματος και λόγο του ότι δεν έπαιρνε τα χάπια του για την αρρώστιά του!!
      Η μητέρα έψαχνε τον γίο της αλλά πουθενά.Τόσοι μήνες χαμένος κάτι περίεργο πρέπει να έχει συμβει. Πάνω στην απελπισία της θα καλέσει μέχρι και μέντιουμ που κάποτε τα κοροίδευε.Και τι της είπε το μέντιουμ??? Δεν βλέπεις για να πιστεψεις, πιστεύεις για να δεις.Έτσι αποφάσισε να πιστέψει τα λεγόμενα του γιού της, ότι υπήρχαν φαντάσματα και ότι αυτά τον πήραν !! Παίρνει λάθος μονοπάτι δηλαδή !!Ο γιός της πέθανε από ένα απλό ατύχημα.
      Ο πατέρας στο τέλος δεν πέρασε σε καμία διάσταση, απλά μέσα στην ταινία έλεγε ότι όταν βρεις κάτι που έψαχνες καιρό ,πχ αυτό το φυλαχτό που έδωσε στην γυναίκα του, τότε μπορείς να κάνεις μια ευχή.Έτσι με το που το βρήκε ευχήθηκε να δει για τελευταία φορά τη γυναίκα του και το παιδί του.!!
      Δεν βλέπουμε αν όντως τους είδε, αλλά τον βλέπουμε να χαμογελάει, οπότε κλείνει η ταινία αισιόδοξα.

      Σε κάλυψα?? Εκεί που ρωτάς πως πέθανε το παιδάκι εννοείς τον γιο της Λάουρα ή το άλλο με την κουκούλα?? :) Ευχαριστώ για το σχόλιο !! Τώρα που στο εξήγησα δεν συμφωνείς ότι είναι απίστευτη ταινία?Δεν ξέρω , γενικά μαρέσει που είναι τόσο καλοδουλεμένο το σενάριο και

      μαρέσει που ενώ στα εξηγεί όλα με βάση τη λογική (δηλαδή συμβαίνουν αυτά γιατί αποφάσισε η μητέρα να ακολουθήσει έναν λάθος δρόμο, με φαντάσματα κλπ ),,,εν τέλη βλέπουμε ότι υπάρχουν και κάποια μεταφυσικά στοιχεία.

      Διαγραφή
  2. εγω στο τελος καταλαβα οτι και εκεινος πεθανε.....πως ειναι δυνατον να ευχηθει να τους δει αφου αυτος ζει κ οι δικοι του εχουν πεθανε?αρα τους ειδε γιατι πεθανε....χοχοχο!!!! αρα το παιδακι κλειδωθηκε στο υπογειο και η μαμα του στην ουσια το κλειδωσε εκει μεσα κατα λαθος σωστα? αρα η μαμα του το "σκοτωσε"..... ξερεις που σε μπερδευει? οταν αρχισε να τα βλεπει κ αυτη τα παιδακια,οπως ο Τομας πχ που την ριχνει μες την μπανιερα......αρα αυτοκτονει γιατι καταλαβε οτι απο δικο της σφαλμα πεθανε το παιδι της.....ξερεις γιατι λεω οτι καπου το σεναριο με ξενισε? ειναι δυνατον να εχει χαθει το παιδι σου κ να μην ψαξεις στο υπογειο που ειναι το πιο πιθανο μερος για να εχει κρυφτει το παιδακι????? αλλα ναι τωρα που μου εξηγησες τωρα το καταλαβα.....εκπληκτικη ηθοποιος η πρωταγωνιστρια!!!! επισης αγαπω τον Μπειλ κ οι φωτο που εχεις βαλει ειναι καταπληκτικες κ ειχα στο προγραμμα να δω αυτη την ταινια που μενει αυπνος για 1 χρονο κ ειδα που εχει κανει την κριτικη σου κ με εκανες να θελω να τη δω ακομη πιο πολυ :) Α,θα σου αναρτησω και τις σκεψεις μιας κοπελας που βρηκα σε ενα σαιτ για την ταινια αυτη που μπορουμε να παρουμε κ αυτην την οπτικη γωνια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ο πατέρας ΔΕΝ πεθαίνει! Βρίσκει το φυλακτό και κάνει μια ευχή, να τους δει ,δεν γνωρίζουμε αν όντως τους είδε, ή απλά μπήκε ένα φως στο δωμάτιο.Το μόνο που βλέπουμε είναι ότι χαμογελάει, και έτσι κλείνει αισιόδοξα η ταινία.

      Πάνω στον πανικό της η μητέρα έριξε τα σίδερα μπροστά στην πόρτα και το παιδί κλειδώθηκε.Οπότε ναι, στο τέλος αυτοκτονεί γιατί έμαθε ότι από λάθος της πέθανε ο γιός της.

      Τα ''φαντάσματα'' δεν έχουν καμιά ανάμιξη στον πραγματικό κόσμο.Όταν τα βλέπει και η μητέρα είναι δημιούργημα της φαντασία της, γιατί πάνω στην απελπισία της είναι ο μόνος δρόμος που ελπίζει πως θα την βοηθήσει να βρει το γιό της. Στην μπανιέρα τη ρίχνει ο γιός της.

      Εντάξει δεν έψαξε στο υπόγειο !Τι να κάνουμε, αν έψαχνε θα τον είχε βρει και τέλος.! Ταινία είναι και είχε έναν στόχο να πραγματοποιήσει και κάτι να σου περάσει!

      Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγιααα! Και εγώ λατρεύω τον Bale. Είναι απίστευτος ! Καταπληκτικός !! Ναι να δεις το The Machinist θα σου αρέσει πολύ ! :D

      Διαγραφή
  3. δες κ αυτη εδω την αποψη ;)

    "6,5/10 και από μένα. Λίγο υπερεκτιμημένη την κόβω και αν εξαιρέσει κανείς την ατμόσφαιρα θρίλερ που παίζει με το μεταφυσικό δεν έχει καμμιά σεναριακή ανατροπή -ούτε καν το τέλος (αν και κάποιοι το έκριναν πρωτότυπο) στο ύφος και πνεύμα του sillent hill (την αναζήτηση μητέρας- παιδιού από σύμπτωση και εκεί υιοθετημένο) χωρίς βέβαια να είναι τρόμου, ενώ μου θύμισε στο ύφος (φαντάσματα, οράματα, φόνοι) και μια αρκετά πρόσφατη νομίζω γαλλική ταινία με ορφανοτροφείο(House of Voices (International: English title) (USA) (DVD title) Sanatorium (France) http://www.imdb.com/title/tt0367000/ που τελείωνε σχεδόν ίδια-την έγκυο πρωταγωνίστρια να πεθαίνει και αμέσως μετά ως φάντασμα και αυτή μαζί με τα νεκρά παιδάκια να τα αναλαμβάνει σαν μάνα κρατώντας αγκαλιά και το δικό της μωρό
    Αξίζει βέβαια για τις καλές ερμηνείες.

    Στην μέτρια δική μου βαθμολογία μέτρησε τόσο η σύγκριση με τον Λαβύρινθο ή τους Άλλους που (αποτελούν αδιαμφισβήτητα 10ρια) όσο και η προσδοκία λόγω των κριτικών κάτι καλύτερου με περισσότερη ανατροπή-έκπληξη.
    Επίσης ρόλο έπαιξαν και τα σεναριακά λάθη με:
    - Κυριότερο την κάλυψη της πόρτας του υπογείου με ταπετσαρία την οποία η μάνα έσκισε για να μπεί (πως μπήκε τότε ο μικρός και που χαλάει τελικά το δισδιάστατο του έργου που είναι και το μεγάλο ατού του δηλαδή: (1)είναι όλα στο μυαλό της μάνας; και η όλη εξαφάνιση είναι πραγματική, εξαιτίας του παιχνιδιού που στήνει ο μικρός -και που αφήνει ο ίδιος στοιχεία στη μητέρα του- και που τελικά παγιδεύτηκε στο ίδιο του κρυφτό, όταν η μάνα έκλεισε κατά λάθος την κρυφή πόρτα με τα σίδερα ή 2)υπάρχει πραγματικά μεταφυσική ιστορία με φαντάσματα;
    -Αν δεχθούμε ότι ο θόρυβος που άκουσε είναι το παιδί που προσπαθούσε να βγεί και όχι η γυναίκα στο σπιτάκι του κήπου που προσπαθούσε να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι πιο λογικό το παιδί να φώναζε; Πως και δεν το άκουσε κανείς;Έχετε ακούσει παιδί να τσιρίζει; δεν είχε δα και τη φοβερή ηχομόνωση το παλιό σπίτι....
    -Σε έρευνα με αστυνομία εξαφάνισης δεν θα έπρεπε να ξεψαχνιστεί συθέμελα το σπίτι; Τόσο δύσκολο ήταν η ανακάλυψη του υπογείου που 9μηνες μετά αγνοούσαν την ύπαρξή του;
    -Όλα τα παραπάνω τελικά αυτοαναιρούν το "πραγματικό" στο έργο και αφήνουν σαν τελική εκδοχή μόνο τη μεταφυσική, την παγίδευση τελικά του παιδιού από τα φαντάσματα (που κάλυψαν με ταπετσαρία την πόρτα- που αυτά παιζουν το παιχνίδι και που αυτά τελικά δίνουν τα στοιχεία στη μάνα) στοιχεία που χαλάνε την δισδιάστατη ερμηνεία του σεναρίου και που δεν σου παρέχουν τα αψεγάδιαστα ατού της "6ης αίσθησης" ή των "Άλλων" ή του πιο παραμυθένιου "Λαβυρίνθου" να το δεις ξανά σαν ταινία και από την άλλη οπτική γωνία"


    Αρα ο μικρος ηταν ντυμενος σαν Τομας.....τελεια,με καλυψες πληρως,με βοηθησες να καταλαβω ολο το στορυ :) Εγω μονοι το τελος καταλαβα οτι αυτοκτονησε κ ηταν πλεον με τα αλλα παιδακια στην αιωνιοτητα.....θελω σε παρακαλω να δεις την ταινια "cloud altas" και θα ηθελα σε παρακαλω να μου κανεις μια κριτικη......εγω ειλικρινα λυπηθηκα τα χρηματα που εδωσα και επισης βαρεθηκα,εχασα 3 ωρες απο τον χρονο μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεβαστή κάθε άποψη !! Δεν ξέρω εξαρχής γιατί μου έστειλες άλλη κριτική χαχαχ, αλλά όπως είπα ,οκ σεβαστή.!
      Απόψεις υπάρχουν πολλές, είναι λίγο άσχημο να σχολιάσω μια κριτική άλλου ατόμου, (που παρεπιπτοντως καλύτερα στείλε μου το blog του, είναι πιο σωστό !!.)


      Προφανώς είναι ένα άτομο με δικό του blog, δική του άποψη κλπ κλπ.Δεν ταιριάζουν οι απόψεις μας προφανώς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος σωστός και κάποιος λάθος.Ταινία είναι.Ή θα σου αρέσει ή όχι.
      Το μόνο που θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω είναι ένα πράγμα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ σημαντικό.

      Έχει χάσει το παιχνίδι όταν σε μια ιστορία ΤΡΟΜΟΥ και φόβου/ ή αλλιώς φαντάσματα κλπ, ψάχνει να βρει αληθοφάνεια.Δηλαδή είναι αστείο αυτό το πράγμα.!
      Αναφέρομαι σε σημεία όπως αυτό....Σε έρευνα με αστυνομία εξαφάνισης δεν θα έπρεπε να ξεψαχνιστεί συθέμελα το σπίτι; Τόσο δύσκολο ήταν η ανακάλυψη του υπογείου που 9μηνες μετά αγνοούσαν την ύπαρξή του

      Ε ωραία,θα το έβρισκαν το παιδί και τέλος! Τελείωσε η ταινία στο ένα τέταρτο.
      Το θέμα δεν ήταν απλά η εξαφάνιση του παιδιού, αλλά η εξέλιξη του χαρακτήρα μιας απελπισμένης μητέρας.Τι μπορεί να δημιουργήσει το μυαλό κάποιου όταν φτάσει στο αδιέξοδο.1000 πράγματα μπορείς να σκεφτείς για το ποιό ήταν το θέμα.
      Κινηματογράφος είναι, δεν είναι 10η εντολή.Δηλαδή στις sky-fi ταινίες τι θα λέει?

      Και κάτι τελευταίο,
      Οι ταινίες επίσης που συγκίνει με το ορφανοτροφείο, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Το να συγκρίνεις την κάθε ταινία ,που αφορά φαντάσματα,με άλλα αριστουργήματα είναι το πιο εύκολο.Δυστυχώς είναι άδικο και λάθος.
      Το λέω με αφορμή αυτό .....Στην μέτρια δική μου βαθμολογία μέτρησε τόσο η σύγκριση με τον Λαβύρινθο ή τους Άλλους


      Δεν με ενδιαφέρει τώρα να μου γράφεις άλλη κριτική !!! Εγώ θέλω τη ΔΙΚΗΗΗ σου !!!! :D !!
      Μαρέσει να ακούω διαφορετικές απόψεις..!!Αν θες βρίσε κιόλλας !! Και εγώ το έχω κάνει σε άλλα ποστ μου χαχα !!

      Λοιπόν γνωρίζω την ταινία Cloud Atlas και ήθελα πού να την δω !! Οπότε αφού μου το ζητάς θα γράψω και την άποψή μου !!!!
      Τόσο χάλια ήταν δηλαδή???Χμμμ

      Διαγραφή
  4. οχι κοριτσι μου,απλα σου επικολλησα μια αποψη κοπελας που ειχε δει την ταινια κ σκεφτηκα οτι μπορει να εχει κ αυτη τη διασταση.....δεν ηταν απο μπλογκ δικο της,ηταν απο φορουμ που σχολιαζαν την ταινια......κοιτα ετσι οπως μου ειπες το στορυ και το καταλαβα επιτελους μπορω να πω οτι με συνεπηρε......κοιτα ενα σεναριογραφικο κ σκηνοθετικο λαθος ειναι το γεγονος οτι αφου εσκισε την ταπετσαρια ο μικρος θα επρεπε να παρεμενε σκισμενη οταν πηγε η Λαουρα και εψαχνε τον μικρο....συμφωνεις? πως ξαφνικα η ταπετσαρια ηταν ενταξει? Μου αρεσε το πως παρουσιαζε την αγωνια της μανας να βρει το παιδι,οι ψυχολογικες εναλλαγες που υπαρχει και μου αρεσει που ηθελε να εξαρει τοσο πολυ το μητρικο ενστικτο στην αναζητηση του παιδιου της.....υποβλητικη ατμοσφαιρα,σε κραταει σε αγωνια,καθολου βαρετη και μπορω να πω οτι το τελος ειναι συγκινητικο διοτι συνειδητοποιει οτι εκεινη εφταιξε για το θανατο του παιδιου της και ανατρεπτικο διοτι τοση ωρα θεωρεις οτι τα φαντασματακια φταινε για το θανατο του.....μηπως εχεις δει την αλλη ταινια με την πρωταγωνιστρια, "με τα ματια της τζουλιας?" Γενικα εγω θριλερ τρομου δεν βλεπω,δεν μπορω την αηδια,τα θεωρω σεναρια ψυχοπαθων ανθρωπων,εγω βλεπω μονο ψυχολογικα,αν ειναι ψυχολογικο κ καθολου τρομακτικο να το δω.......Τωρα σε οτι αφορα την ταινια με τον Τομ Χανκς το μονο που μου αρεσε ηταν οι μεταμφιεσεις,τα εφε αλλα τιποτα αλλο....τα μνμτα που περνουσε η ταινια θα μπορουσαν να το κανουν με πολυ πιο απλοικες ιστοριες,πολυ αργη πλοκη σε σημειο που σε κουραζε κ αυτη η εναλλαγη των χρονων ηταν ακομη πιο κουραστικη.....γενικα εχει διαχασει αυτη η ταινια,οι μισοι εχουν ενθουσιαστει κ οι αλλοι μισοι ξενερωσαν τελειως.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά έκανες και μου το έστειλες βρε, όπως αποδείχτηκε κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση !! :D

      Με αφορμή ,λοιπόν, όλα αυτά..αυτό που προσπαθώ να σου πω, είναι ότι τα σκηνοθετικά ''λάθη'' ας το πούμε έτσι ,ο καθένας τα θεωρεί διαφορετικά.Εγώ ας πούμε δεν κοίταξα αν η ταπετσαρία στο ένα πλάνο ήταν οκ και στο άλλο όχι.
      Και αν μπω στα αλήθεια να κοιτάξω τέτοια μικρολαθάκια έχω χάσει τη μαγεία του κινηματογράφου.
      Όχι 2 όχι 10 αλλά 1.000 λάθη θα έβρισκα αν καθόμουν και έψαχνα.
      Σίγουρα υπήρχαν λάθη !!
      Ακόμα και το πιο μεγάλο αριστούργημα στον κινηματογράφο, έχει σκηνοθετικά λάθη, αλλά όταν μπαίνεις στη διαδικασία να γράψεις 2-3 λόγια για μια ταινία, ποιος ο λόγος να αναφερθείς σε αυτά τα πράγματα.?
      Τι τον νοιάζει τον θεατή αν η ταπετσαρία δεν ήταν σκισμένη, ή τι τον νοιάζουν τα ΑΠΕΙΡΑ ΜΑ ΑΠΕΙΡΑ ΛΑΘΗ του Άρχοντα των δαχτυλιδιών.Θα δει την ταινία ούτως ή άλλως.

      Θα σου πω ένα παράδειγμα, πιο μικρή σε ένα φεστιβάλ είχα δει για πρώτη φορά το requiem for a dream, (ταινιάρα δεν συμφωνείς???). Και στο σημείο που ο Jared Leto αντικρίζει το κομμένο του χέρι ,γυρνάω και λέω στο φίλο μου, ''αν προσέξεις καλά φαίνεται ότι κρύβει το χέρι του'' . Ότι δηλαδή,δεν το έκαναν ακριβώς να φαίνεται κομμένο.Μου φαινόταν πολύ ψεύτικο.

      Και μου απαντάει, ''Μπράβο...Μόλις χάλασες μια τόσο γαμάτη σκηνή και με ξενέρωσες''!!
      Κατάλαβες το point μου??

      Ας πάρουμε τα πράγματα πολύυυυ γενικά.
      Αληθοφάνεια δεν υπάρχει εξαρχής εφόσον βάζεις μια ταινία να παίξει στην οθόνη σου.(Δεν μιλάω καν για αληθοφάνεια σε μια ταινία με φαντάσματα ,πού εκεί είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει)
      Σε ΚΑΘΕ είδους θεάματος, παύει να υπάρχει η πραγματικότητα.
      Αφου,λοιπόν,αυτό που βλέπουμε δεν είναι αλήθεια, γιατί να με νοιάζει που η ταπετσαρία δεν ήταν σκισμένη στο δεύτερο πλάνο?
      Τυπικά ΝΑΙ είναι λάθος.

      Και βασικά ανοίγω ένα μεγάλο θέμα.Τι είναι τελικά κινηματογράφος??
      Οι ταινίες που πλησιάζουν περισσότερο στην πραγματικότητα?
      Γιατί να δω μια ταινία εφόσον προτιμώ την πραγματικότητα?
      Τι ζητάω εγώ από μια ταινία? Τι θεωρείται λάθος?
      Η ακόμα ,τι είναι κριτική κινηματογράφου? Τι ακριβώς κρίνουμε??
      Με το κατα πόσο αυτό που βλέπουμε μπορεί να θεωρηθεί πραγματικό?
      Και εν τέλη ,χρειαζόμαστε γνώσεις για να κρίνουμε?.Ποιός λέγεται κριτικός?


      Άσε μεγάλο θέμα ανοίγω, και θέμα στο οποίο δεν υπάρχει απάντηση, γιατί ακριβώς ο κινηματογράφος είναι τέχνη, και στην τέχνη δεν υπάρχει το σωστό ή το λάθος, μα μόνο διαφορετικοί χαρακτήρες με διαφορετικές απόψεις.

      Που λες, εγω ας πούμε έχω ένα κόλλημα.Η μόνη αληθοφάνεια που επιζητώ είναι στις καταστάσεις.Πχ, μια μητέρα χάνει το παιδί της. Ε ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ρε παιδί μουυ να μην τη δω να πεθαίνει από την πίκρα και τη λύπη της..(Πχ στο The challenging)
      Κάποιος άλλος θα έλεγε, ''ααα νομίζω ότι όσο θρήνησε ήταν οκ, ας μην το παρακάνουμε.''

      Ετσί, λοιπόν, σε κάποιον άλλον αυτα τα μικρά σκηνοθετικά λάθη μπορεί να θεωρούνται σημαντικά, και γιαυτό να επιλέξει σε μια κριτική να τα αναφέρει, γιατί πολύ απλά τον ενοχλούν και τα θεωρεί μείον στην ταινία.
      Πράγμα σεβαστό φυσικά !
      Και στα λέω όλα αυτά γιατί μου είπες εάν συμφωνώ αυτό με την ταπετσαρία.

      Συμφωνώ ότι ήταν ένα λάθος,αλλά δεν με ενδιαφέρει .!Ούτε που το πρόσεξα.

      Πολυλογώ ναι το ξέρω !! Σε κούρασα ??Χαχα.
      ΄Ηθελα να πω κάποια πράγματα εφόσον ανοίχτηκε τέτοια συζήτηση.

      Που λες, θα δω την ταινία που μου είπες μέσα στη βδομάδα.
      Έχω μεγάλη περιέργεια γιατί έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις, πράγμα που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον για να το δω.

      Διαγραφή
    2. Το ζήτημα της ταπετσαρίας απλά σου αποδομεί πάνω κάτω όλη την προσέγγιση που έκανες και τη βεβαιότητα που έχεις για το τι γίνεται στην ταινία. Αυτό ήθελε να σου πει πάνω κάτω με τα μακρινάρια που έγραψε , 6 χρόνια μετά λλολλ

      Διαγραφή
  5. Καλησπερα κοριτσι μου.....Κι ομως αυτες τις 3 ταινιες που αναφερεις το εχω στο προγραμμα να τις δω,δεν τις εχω δει ακομη χιχιχιχι......εν τελει το ειδες το cloud atlas,πως σου φανηκε????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σουυ!!Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα χρόνο και με τον καιρό έχασα το ενδιαφέρον μου,οπότε ενώ το είχα στα άμεσα να το δω, το άφησα λίγο στην άκρη.Αλλά θέλω πολύ να το δω και θα το δω τώρα στις γιορτές με παρέα !!! ;) stay tuned !! θα σε ενημερώσω !!

      Διαγραφή
  6. γεια σας, ο γιος της γιατι φορεσε την κουκουλα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου !! Στην ταινία δεν μας δίνει κάποια εξήγηση.

      (γινόταν ενα παρτυ με μασκες στο σπίτι)

      Μια δικη μου εξήγηση, είναι το οτι απλά έπαιζε.Βρήκε την κουκούλα και ήθελε να τραβήξει την προσοχή της μητέρας του,διότι την πίεζε να της γνωρίσει τον φανταστικό του φίλο και αυτή δεν είχε χρόνο.Υποτίθεται η μάσκα ανήκει στον φίλο του.

      Διαγραφή