11 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Christian Bale-4)The Prestige

Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του 1995 από τον Christopher Priest

Ο Robert (Hugh Jackman ) και ο Alfred (Christian Bale)είναι βοηθοί ενώς μάγου.Όταν η γυναίκα του Robert πεθαίνει κατα τη διάρκεια μιας παράστασης, ο Robert θα κατηγορήσει τον Alfred για το χαμός της.Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ,οι δύο άντρες θα γίνουν εχθροί.

Ο καθένας θα ακολουθήσει το δρόμο του, προσπαθώντας να γίνει ο καλύτερος μάγος.Την ίδια στιγμή όμως ο ένας θα  μποϊκοτάρει τον άλλον.Όταν ο Alfred θα παρουσιάσει ένα εκπληκτικό κόλπο πάνω στην σκηνή, ο Robert θα κάνει τα πάντα για να μάθει το μυστικό του.

Είναι μια ταινία στην οποία το μίσος δεν έχει σταματημό.Είναι και οι δύο τους πεισματάριδες και δυναμικοί χαρακτήρες.Μπορεί το μίσος να τους έκανε να πάνε μπροστά ,να γίνουν καλοί και να έχουν μια αφορμή για να φτάσουν στην κορυφή,όμως θα τους καταστρέψει τις ζωές.
Το παιχνίδι παίζεται βρόμικα, ενώ θυσιάζουν τα πάντα για να ξεπεράσει ο ένας τον άλλο.

Όπως λέει και στην ταινία:
Κάθε μαγικό κόλπο αποτελείται από τρία μέρη ή πράξεις.
Το πρώτο μέρος ονομάζεται,
''Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ'' Ο μάγος δείχνει κάτι συνηθισμένο, ένα αντικείμενο ή έναν άνθρωπο.

Η δεύτερη πράξη ονομάζεται,
''Η ΑΛΛΑΓΗ'' Ο μάγος παίρνει κάτι συνηθισμένο και το μετατρέπει σε κάτι το εξαιρετικό.
Δεν χειροκροτάει ο κόσμος ακόμα, γιατί το να εξαφανιστεί κάτι δεν είναι αρκετό.Πρέπει να το φέρεις πίσω.Γι' αυτό κάθε μαγικό κόλπο έχει και μια τρίτη πράξη.Τη δυσκολότερη.
''
ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ''

Alfred
Εδώ ο Bale ως Alfred είναι ένας χαρακτήρας με πολλές φιλοδοξίες.Δεν ξεκίνησε αυτός το μίσος που υπάρει με τον Robert.Βρέθηκε κάποιες φορές στη σκέψη να σταματήσει να ασχολείται μαζί του.
Όταν ήταν μαθητευόμενος  βλέπουμε πως πίστευε στις δυνατότητές του και πολλές φορές αμφισβητούσε τους δασκάλους του.Είναι ένας εργατικός χαρακτήρας που συνεχώς προσπαθεί να βρίσκει καινούρια κόλπα.

Robert
Ο  Robert είναι ένας χαρακτήρας ο οποίος προσπαθεί συνεχώς να γίνεται καλύτερος από τον Alfred.Ο χαμός της γυναίκας του ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει αυτό το μίσος.Εξ αρχής ζήλευε  καταβάθος τον Alfred.
Τον ζηλεύει συνεχώς.Για την τέλεια οικογένειά του ,καθώς και για τα κόλπα του.
Είναι πολύ πεισματάρης και δεν το βάζει κάτω σε τίποτα.

Ο Alfred υστερεί στην παρουσίαση του σόου, ενώ ο Robert στην εφευρετικότητα των κόλπων.Αν κατάφερναν να συνεργαστούν αυτοί οι δύο , το αποτέλεσμα θα ήταν κάτι παραπάνω από συγκλονιστικό.

Οι ερμηνείες είναι φοβερές, ενώ σου είναι αδύνατον να πάρεις το μέρος το ενός ή του άλλου.Αποστασιοποιείσαι από την έχθρα τους, και απλά παρακολουθείς.
Όσο και να έχεις μια ιδιαίτερη συμπάθεια στον έναν ή στον άλλον, σου φεύγει στη διάρκεια της ταινίας.

Ψέματα...............BALE ΦΟΡ ΕΒΕΡ ΡΕΕΕΕΕ !!!!


Ο Christopher Nolan (σνηνοθέτης Inception,The Dark Knight,Memento) επιμένει στα χρονικά φλας μπακ, στους γρίφους καθώς επίσης και στην αφήγηση.Ενώ κλασικά αφήνει τα καλύτερα προς το τέλος.

Το σενάριο ίσως είναι λίγο πολύπλοκο, ωστόσο είναι τόσο καλά δουλεμένο, έτσι ώστε αν ο θεατής παρακολουθεί προσηλωμένα δεν θα του μείνουν κενά.

Scarlett, έλα......Βαρέθηκα πια να σε βλέπω με ένα ξωβυζο συνέχεια και να μπαίνεις ανάμεσα σε ζευγάρια.Γιατί της δίνουν συνεχώς τους ίδιους ρόλους???

Για άλλη μια φορά ο Bale με το ερμηνευτικό του ταλέντο υποδύεται εξαιρετικά έναν πολύπλευρο ρόλο.
Στο τέλος κρύβεται μια κορύφωση, στην οποία οι ανατροπές πάνε και έρχονται.Δεν μπορείς να κάνεις κανένα σενάριο για την εξέλιξη της ταινίας.
Ενώ έρχεται η στιγμή που λες, α τώρα εδώ τελειώνουν όλα,αλλάααα ΜΠΑΜ πάλι κάτι απρόσμενο θα γίνει.


Υποκειμενικά εντελώς, θα προτιμούσα το τέλος να είχε αληθοφάνεια και να μην ξέφευγε σε επιστημονική φαντασία.Αλλά αυτή είναι καθαρά η άποψή μου και το τι μου αρέσει και τι όχι.
Αντικειμενικά μια υπέροχη ταινία εξαιρετικά καλοδουλεμένη.


(Ο David Bowie ήταν η έκπληξη της ταινίας)

---------------------------------
Spoiler!!!
Δεν ήξερε ποιον κόμπο έκανε γιατί τον έκανε ο ΑΛΛΟΣ του τέτοιος.
Ε αν το είδες θα καταλάβεις τι λέω
------------------------------






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου