9 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Christian Bale- 2)The Machinist

Ε μόλις είδα τον Christian Bale σαν ανορεξικό , λέω εντάξει.Δε με νοιάζει και πατάτα να είναι η ταινία.
Ο Bale έχασε 29 κιλά (ρεκόρ για ηθοποιό που κάνει κάτι τέτοιο για μια ταινία), τρώγοντας σαλάτες ,μήλα, και καπνίζοντας συνεχώς.

Και από αυτό




















Έγινε αυτό το πράγμα.
















Όπως είπα και πριν, δε με ένοιαζε να είναι και χάλια η ταινία.Όταν ένας άνθρωπος κάνει τόσες θυσίες για το ρόλο του, τότε το συγχαρητήρια απλά δεν αρκεί.Πήρε τα κιλά του έγκαιρα στη συνέχεια για την ταινία Batman


Ο Trevor ζει μια εντελώς απλή ζωή.Δουλεύει σε ένα εργοστάσιο, έχει μια περιστασιακή σχέση με μια πόρνη, ενώ μια σερβιτόρα σε μια καφετέρια του αεροδρομίου, θα του κρατάει συντροφιά.
Έχει όμως να κοιμηθεί 1 χρόνο.Υποφέρει από αϋπνία, και μαζί με την υπερβολική απώλεια βάρους του θα αρχίσει να βλέπει παραισθήσεις και να χάνει σταδιακά τα λογικά του.
Περίεργα πράγματα θα του συμβαίνουν στην προσωπική ζωή του, καθώς και στη δουλειά του.
Στοιχειωμένος από έναν συνάδελφο στη δουλειά του ,τον Ivan, τον οποίο κανείς δεν έχει δει ποτέ, ο  Trevor θα βιώσει πολλά περίεργα πράγματα.Από την πρώτη στιγμή που θα τον συναντήσει θα έχει ένα περίεργο προαίσθημα.Εξαιτίας του Ivan, ο Trevor θα προκαλέσει ένα εργοστασιακό ατύχημα.Απο εκεί και έπειτα ο Ivan θα αναστατώσει την ταλαιπωρημένη συνείδηση του Trevor .Οι παραισθήσεις του θα τον οδηγήσουν στην τρέλα, ενώ θα φτάσει σε σημείο να πιστέψει πως όλοι έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους και του κάνουν πλάκα.
Την ίδια στιγμή  όλοι στη δουλειά του ανησυχούν για ποιο λόγο ο Trevor έχει χάσει τόσα κιλά και φαίνεται συνεχώς χαμένος, ο ίδιος τους απαντάει πως δεν έχει πάθει τίποτα.
Προς τι όμως η αϋπνία???
Αυτό φυσικά θα το μάθουμε στο τέλος,το οποίο δεν ήταν καθόλου αναμενόμενο, αντιθέτως περίμενα διαφορετικά σενάρια.

Το τι πραγματικά συμβαίνει το καταλαβαίνεις στο τέλος.Τότε αντιλαμβάνεσαι πόσα σημαντικά στοιχεία έχασες ή αμέλησες καθόλη τη διάρκεια της ταινίας.Έτσι μπήκα στον κόπο να ξανα δώ την ταινία , και προσωπικά την απόλαυσα ακόμα πιο πολύ.

Το έργο σου θυμίζει διάφορα έργα,όπως το Donie Darko ,ή ακόμα και το πολύ πρόσφατο Black swan,ως προς τα φανταστικά πρόσωπα που δημιουργούν οι πρωταγωνιστές.Το κοινό στοιχείο που έχουν αυτές οι ταινίες μεταξύ τους, είναι ότι οι χαρακτήρες παλεύουν με τον ίδιο τους τον εαυτό και τον ψυχισμό τους.Οι παραισθήσεις τους οφείλονται ,για τον καθένα ξεχωριστά, σε κάτι διαφορετικό.Αλλά όλες οι παραισθήσεις έχουν ένα κοινό.Τους οδηγούν πάντα στην αλήθεια.

Τα ψυχολογικά θρίλερ ασχολούνται με τον ψυχισμό του ανθρώπου.
Επίσης,''Φαίρομαι έτσι γιατί έγινε αυτό και εκείνο.Σκέφτομαι έτσι για τους τάδε λόγους.''
Οτιδήποτε και να γίνεται στην ταινία, είτε φαίνεται φανταστικό είτε αδύνατο,συμβαίνει, αλλά στο μυαλό του χαρακτήρα.Και πάντα υπάρχει κάποια εξήγηση.

Υπάρχει ,δηλαδή,κάποιος λόγος για τον οποίο κατέληξε να έχει αυτές τις φαντασιώσεις.
1)Υπάρχει ένα γεγονός
2)ακολουθούν οι παραισθήσεις
3)οι παραισθήσεις στη συνέχεια αυξάνονται σε σημείο που διαπλέκονται με την πραγματικότητα και δημιουργούν προβλήματα στον χαρακτήρα.
4)λύτρωση

Στο τέλος πάντα έχουμε λύτρωση του χαρακτήρα.Είτε σωματική είτε ψυχική.

Δεν σου προκαλεί φόβο η ταινία, αλλά μια θλίψη.

Υπενθυμίζω...
Όταν λέμε θρίλερ δεν εννοούμε απαραίτητα αίμα δάκρυα και ιδρώτας,πίου πίου,σεξάκι τέρατα κλπ.
Το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να δημιουργήσει απίστευτες καταστάσεις και απίστευτα σενάρια.Όταν υπάρχουν σκηνοθέτες που θέλουν και ασχολούνται με σεβασμό στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στο ανθρώπινο μυαλό, τότε μπορούν να δημιουργηθούν αριστουργήματα.(Πάρε παράδειγμα το el orfanato)


Όχι δεν είναι αριστούργημα το Machinist,αλλά είναι μια πολύ καλή δουλειά που την εκτίμησα.
Υπέροχα ατμοσφαιρικά πλάνα (σχεδόν ασπρόμαυρα), με μουντό ύφος (ότι πρέπει για το θέμα που παρουσιάζει).
Ερμηνευτικό Spoiler!!
Βλέπουμε συνεχώς τον Trevor να πλένει τα
χέρια του με καθαριστικό και γενικότερα να ασχολείται με την καθαριότητα.Με μια πρώτη σκέψη θα πούμε πως απλά του αρέσει η καθαριότητα.Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα συνήθειο που του έμεινε.Μια συνήθεια που την κάνει εδώ και ένα χρόνο.Ο λόγος, γιατί ασυναίσθητα θέλει να καθαρίσει το αίμα από τα χέρια του.



Αυτή η ερώτηση βασανίζει διαρκώς τον ήρωα της ταινίας.Βλέπουμε πολλά πλάνα του μπροστά σε έναν καθρέφτη.
Συμβολίζει την προσπάθειά του να ανακαλύψει ποιός είναι και τι του συμβαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου