25 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον Christian Bale- 7) Equilibrium


Βρισκόμαστε στις αρχές του 21 αιώνα.Έχει προηγηθεί ο 3 παγκόσμιος πόλεμος που συγκλόνισε την ανθρωπότητα και την άλλαξε ριζικά.Προκειμένου να μη γίνει και  4 παγκόσμιος πόλεμος και να μην τίθεται η ανθρωπότητα πλέον σε κίνδυνο, αποφασίστηκε από ένα ανώτατο συμβούλιο να παρθούν κάποια μέτρα.


Δημιουργήθηκε ένα νέο όργανο νόμου, ''Οι κληρικοί Γκράματον''.Αποστολή τους είναι να αναζητούν και να ξεριζώνουν τους ''παραβάτες''.Αυτούς δηλαδή που έχουν την ικανότητα να νιώθουν.
Υπάρχει η απόλυτη και αυστηρή αστυνόμευση των πάντων καθώς επίσης και η υποχρεωτική λήψη του φαρμάκου "Πρόζιουμ" .Φάρμακο το οποίο καταστέλλει τα συναισθήματα.



Υπάρχει μια νόσος στην καρδιά του ανθρώπου όπου το σύμπτωμα της είναι το μίσος, ο θυμός,η οργή....ο πόλεμος.
Αυτή η ασθένεια είναι το ανθρώπινο συναίσθημα.Έτσι, προκειμένου να θεραπεύσουν αυτήν την ''ασθένεια'', η κοινωνία δέχτηκε να παίρνει το Πρόζιουμ.
Με αυτό παύει να υπάρχει η ζήλια, η οργή,ο θυμός...ενώ σταδιακά αναισθητοποιούνται  η χαρά,αγάπη και εξύψωση.

Η κοινωνία δέχτηκε τη θεραπεία αυτή,βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου.Ενώ συγχρόνως δέχεται καθημερινή πλύση εγκεφάλου.

Επίσης υπάρχει εντολή να καταστρέφεται οτιδήποτε ενδέχεται να δημιουργεί συναίσθημα στον άνθρωπο.Μουσική, χρώμα,ζωγραφιές,κατοικίδια ζώα κλπ.
Είναι μια κοινωνία άχρωμη,όλοι τους ζουν σαν ζόμπι και ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι να καταστρέφουν τους παραβάτες.
Σε αυτήν την κοινωνία υποτίθεται βασιλεύει η ειρήνη στην καρδία των ανθρώπων.


John Preston
Ένας κληρικός Γκράματον.Από τους καλύτερους και πιο πιστούς.Είναι μάστερ των απαραίτητων πολεμικών τεχνών και υπηρετεί το νόμο κατα γράμμα.
Τι θα γίνει όμως μόλις ο John  σταματήσει την καθημερινή δόση του Πρόζιουμ?
Είναι καταπληκτικό το πως ταυτίζεσαι εδώ με τον  Bale.
Σταδιακά αρχίζει να ''αισθάνεται'' και από τα πιο μικρά και ασύμαντα πράγματα ,αποκτά μια ευφορία.Αγγίζει τα κάγκελα, και δεν πίστευε ποτέ ότι αυτή η κίνησή του θα μπορούσε να του προκαλέσει ''αισθήματα''.
Πολύ συγκινητική η σκηνή με το κουτάβι!!

(Ο Bale σε αυτήν την ταινία, συνεχίζει να κατέχει την 3η θέση ρεκόρ για τους περισσότερους θανάτους σε μια ταινία που προκαλείται από έναν χαρακτήρα.)

Partridge
Ρε για τον Sean Bean τι να πω??Είναι κορυφή ο άνθρωπος!!!Έπαιξε 5 λεπτά και αμέσως τον σκότωσαν! Μην πεις ότι είπα spoiler.Ο Sean Bean είναι SPOILER απο μόνος του AXAXAXXAXA. 
Σου είπα και το γνωστό αστειάκι που υπάρχει γι'αυτόν. ΕΔΩ
200 άτομα έκαναν καστινκ για το ρόλο του.Αλλά τελευταία στιγμή ο παραγωγός Lucas Foster έφερε τον Sean Bean.



Γιατί είσαι ζωντανός?Ρωτάει η Mary O'Brien τον John Preston
Το να αισθάνεσαι είναι απαραίτητο σαν την ανάσα.Χωρίς αγάπη, θλίψη και θυμό ,η ανάσα είναι απλά ένα ρολόι που χτυπάει


Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή ταινία.Ο προϋπολογισμός ήταν χαμηλός και δεν υπήρχε αρκετή διαφήμιση.
Αν και δεν είμαι φαν του είδους, αυτή η ταινία είναι εξαίρεση γιατί υπήρχε Ο BALE ΦΥΣΙΚΑ!!
Εντάξει πλάκα κάνω.Απλώς στον πυρήνα της ήταν δραματική.Και ήταν κάτι που μου άρεσε.

Μια ταινία περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας.Σίγουρα δανείζεται στοιχεία από διάφορες προγενέστερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας,ωστόσο καταφέρνει να έχει το προσωπικό της στοιχείο.
Πρώτα από όλα, ο σκηνοθέτης Kurt Wimmer επινόησε μόνος του την πολεμική τέχνη των κληρικών,την οποία και ονόμασε Gun Kata.Χρησιμοποιούν όπλα σε συνδυασμό με κινήσεις ασιατικών πολεμικών τεχνών.Έτσι ώστε να καταπολεμούνται περισσότεροι αντίπαλοι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

Στις σκηνές που υπήρχαν μάχες, τα πλάνα ήταν πολύ προσεγμένα και με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι χαρακτήρες να φαίνονται εξαιρετικά έμπειροι και συγχρόνως να κρύβονται οι ατέλειές τους.

Πολύ καλή και η μουσική!!!
Απολαμβάνεις την ταινία,είτε είσαι φαν του είδους είτε όχι.




4 σχόλια: