17 Μαρτίου 2011

Antichrist ( ένα ενοχλητικό αριστούργημα )

Σαφώς μια από τις πιο γραφικές, ενοχλητικές και αμφιλεγόμενες ταινίες που έχουν γίνει ποτέ.

Η ταινία ξεκινάει με το ζευγάρι να κάνει έρωτα, ενώ το μωρό χωρίς να το επιβλέπει κάποιος, καταφέρνει να βγει από την κούνια του και να σκαρφαλώνει στο παράθυρο με αποτέλεσμα να πέσει και να σκοτωθεί. Η μητέρα δεν καταφέρνει να συγχωρέσει τον εαυτό της και περνάει μια βαριά κατάθλιψη. Αντιθέτως ο πατέρας καταφέρνει να το ξεπεράσει , και σαν ψυχοθεραπευτής που είναι προσπαθεί να βοηθήσει τη γυναίκα του να το ξεπεράσει.Καταφεύγουν , λοιπόν , στο δάσος όπου ο άντρας βιώνει κάποια περίεργα τρομακτικά οράματα,ενώ η γυναίκα εξελίσσει μια βίαιη σεξουαλική συμπεριφορά που καταστρέφει τη σχέση τους.
Το έργο χωρίζεται σε πρόλογο, 4 κεφάλαια (Grief, Pain, Despair (Gynocide),The Three Beggars), και έναν επίλογο.

Ο Trier κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας περνούσε κατάθλιψή , πολλές φορές  ζητούσε συγνώμη στους ηθοποιούς για τα λάθη του.

Κρίθηκε NC-17 , λόγω της γραφικότητας και των ενοχλητικών σεξουαλικών σκηνών.Η ταινία πήρε επίσης το ''αντι-βραβείο'' ως την πιο σεξιστική ταινία από έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες στον κόσμο.Ο ίδιος, όμως, έχει δηλώσει πως δεν είναι μισογύνης, αντιθέτως πως καταλαβαίνει περισσότερο τις γυναίκες από τον ίδιο του τον εαυτό.Κατά την προβολή του στο φεστιβάλ των  Κάνων τουλάχιστον  4 άνθρωποι λιποθύμησαν από τη βιαιότητα των σεξουαλικών σκηνών.

Πέρα από αυτό, η ταινία δέχτηκε πολλαπλά βραβεία, το ίδιο και οι πρωταγωνιστές της ταινίας,  η Charlotte Gainsbourg και ο Willem Dafoe.

Η ταινία σε σοκάρει και σε ενοχλεί πολλές φορές, όμως είναι αδύνατον να μην παραδεχθείς ότι είναι ένα αριστούργημα. Όλοι οι σινεφίλ θα πρέπει να την δουν , έστω για εμπειρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου