2 Οκτωβρίου 2012

Sleeping Beauty“You will go to sleep. You will wake up. It will be as if those hours never existed.”

Η Lucy (Emily Browningπηγαίνει πανεπιστήμιο,μένει με την αδερφή της και τον άντρα της αδερφή της.Δεν τα βρίσκουν όμως,με αποτέλεσμα οι σχέσεις τους να είναι τελείως τυπικές.Έχει έναν και μοναδικό φίλο,τον Birdmann (Ewen Leslie) ,τον οποίο και επισκέπτεται συνέχεια.
Η  Lucy κάνει 3 +1 δουλειές.Συμμετέχει σε ένα πείραμα ενός εργαστηρίου,καθαρίζει ένα εστιατόριο,και βγάζει φωτοτυπίες σε ένα γραφείο.Πολλές φορές όμως θα πουλάει και το κορμί της για περισσότερα χρήματα.
Ώσπου μια μέρα θα βρει μια αγγελία,όπου ένα πορνείο high class θα προσλαμβάνει όμορφες γυναίκες να σερβίρουν σε πλούσιους ,με τα εσώρουχά τους,ή ακόμα και σχεδόν γυμνές.Το ποσό είναι εξωφρενικά μεγάλο καθώς θα παίρνει 250 δολάρια την ώρα.Η Lucy δέχεται φυσικά,και η γυναίκα που την προσλαμβάνει,η Clara (Rachael Blake), της εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει ποτέ συνουσία.
Η Lucy είναι μια κοπέλα,με σχεδόν αγγελική ομορφιά και υπέροχα χαρακτηριστικά προσώπου και σώματος.Μικροκαμωμένη,κατάλευκη σαν το γάλα,σαν μια πορσελάνινη κούκλα.Θα εντυπωσιάσει ,λοιπόν,την Clara,η οποία θα της προτείνει μια καλύτερη ''δουλειά''με περισσότερα χρήματα.Θα την κοιμίζει με υπνωτικό ,και θα την τοποθετεί σε ένα κρεβάτι.Μέχρι αυτό το σημείο θα έχει το δικαίωμα να γνωρίζει η Lucy.Της εγγυάται ,όμως,για άλλη μια φορά, ότι δεν θα υπάρχει συνουσία.
Τι συμβαίνει,λοιπόν,σε αυτό το κρεβάτι ,με την ωραία κοιμωμένη να κοιμάται?
Μα φυσικά έρχονται οι πλούσιοι άντρες (άνω των 50 και γέροι), για να απολαύσουν την γυμνή κοπέλα,κάνοντας την ότι θέλουν,εκτός από συνουσία είπαμε φυσικά.
Να την αγγίζουν,και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Λοιπόν θα μιλήσω γι' αυτήν την ταινία με τα δύο μου πρόσωπα.Πρόσωπο ένα.

Η ταινία αφήνει πολλά κενά,και είναι στο χέρι σου να τα καλύψεις με την φαντασία σου.Παρατηρείς τις λεπτομέρειες και δημιουργείς το δικό σου συμπέρασμα.
Η Lucy είναι μια ζωντανή πορσελάνινη κούκλα,η οποία όμως είναι τόσο άχρωμη στην ψυχή της.Μας κάνει να την συμπονούμε καθώς είναι ένα χαμένο άτομο και μπερδεμένο.Είναι καλή και ευγενική και δεν λέει ποτέ της όχι.
Αγαπάει πολύ τον φίλο της,και θέλει συνεχώς την επιβεβαίωσή του.Τον ρωτάει ανα διαστήματα,'' θα με παντρευτείς?''.Όχι γιατί θέλει να τον παντρευτεί,αλλά για να της τονώσει την αυτοπεποίθηση.Είναι το μόνο άτομο που αισθάνεται κοντά της και μόνο όταν είναι κοντά του ηρεμεί πραγματικά η ψυχή της.
Η ταινία δεν δείχνει σεξουαλικές πράξεις,και ευτυχώς δεν μας τις σερβίρει στο πιάτο.Οι εικόνες γύμνιας ,οι οποίες είναι και πολλές,θα λέγαμε πως είναι περισσότερο συμβολικές.
Οι σεξουαλικά και συναισθηματικά αδύναμοι γέροι ,ικανοποιούν τον εαυτό τους με αυτήν ωραία κοιμωμένη.Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι της φέρονται όλοι διαφορετικά.Κάποιος εκφράζει τις πιο βαθιές,τις πιο κολασμένες και σαδοσιχαμένες ορέξεις τους με το να της φέρεται σα να είναι το ''πουτανάκι'' του, ενώ άλλος της φέρεται σα να είναι μια επίγεια θεά,με ένα πανέμορφο κορμί το οποίο το μόνο του του αξίζει είναι να το χαϊδεύει κάποιος ,να το υμνεί και να το φιλά.
Όλοι τους,όμως,κάνουν τεράστιο λάθος.Γιατί κάποιος να φέρεται έτσι σε μια γυναίκα?Τι και αν οι προθέσεις τους είναι διαφορετικές?Αυτό το πράγμα είναι αρρωστημένο και ελεεινό.Μας κάνει να σιχαθούμε αυτούς τους γέρους,είτε είναι καλοί είτε όχι.

Αυτή η όμορφη κοπέλα θα έπρεπε να είναι με φίλους της, έξω να διασκεδάζει,να ζει τη ζωή της, και όχι να ικανοποιεί αρρωστημένες ορέξεις γέρων.
Τι θα έλεγε,το άλλο μου πρόσωπο.


Οι ταινίες του στιλ μιλάω κάθε 20 λεπτά και έχω αυτή τη φάτσα σε όλη την ταινία,δεν είναι του στιλ μου.Και ούτε επίσης είναι του στιλ μου να βλέπω πουλιά γέρων!! Ε ΜΑ ΠΙΑ!!!


Αυτή η ταινία δεν έχει νόημα ύπαρξης.Πολύ απλά γιατί δεν μας εξηγεί τίποτα.Μα τίποτα.

Lucy κουκλίτσα μου γιατί κάνεις τόσες δουλειές??Τι θες να αγοράσεις? Το iphone 5? Ε?
Πόσο πια να πηγαίνει το ενοίκιο του σπιτιού? Πόσο να πηγαίνει το πανεπιστήμιό σου,εφόσον σε βλέπουμε να πατάς μόνο σε ένα μάθημα?
(Σε κάποια φάση τη δείχνει να καίει και κάποια χρήματά της)

Πως να συμπονέσω,λοιπόν,έναν τέτοιο χαρακτήρα,που από τη φύση του είναι βόδι?
Σε όλη την ταινία δεν έχει πει ποτέ της όχι.Κάθετε στα μπαρ και περιμένει κάποιον για να περάσει τη νύχτα μαζί του,έναντι χρημάτων.
Δεν  λέει όχι σε κοκαΐνη που της προσφέρει μια ξέμπαρκη.
Δεν λέει όχι στα περισσότερα χρήματα που της προσφέρουν για να γίνει, ''κοιμωμένη''.
Δεν την νοιάζει καθόλου το σώμα της και ούτε πως την βλέπουν οι γύρω της.

Ο καλύτερός της φίλος είναι ερωτευμένος μαζί της και αυτή κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, δεν θέλει να το δεχτεί,για να μην χαλάσουν οι σχέσεις μεταξύ τους.
Πόσο εγωίστρια? Τι βόδι?
Γιατί να συμπονέσω έναν τέτοιον χαρακτήρα που τον βλέπω να πέφτει στα σκατά από μόνος του, και να κολυμπάει, χωρίς ΟΥΤΕ ΚΑΝ να μας εξηγούν για ποιό λόγο κάνει ότι κάνει?

Γιατί δείχνει τον φίλο της ,τον Birdmann, λες και περνάει κατάθλιψη?
Τι του συμβαίνει?Γιατί η 
Lucy του σερβίρει δημητριακά με αλκοόλ??
Καλό να σου αφήνει κάποια πράγματα στην φαντασία,αλλά είπαμε! Ταινία βλέπουμε!
Δεν λύνουμε μυστήρια !!

Θα βάλω και εγώ έναν τύπο στην τουαλέτα να χέζει, θα τον δείχνω 2 ώρες εκεί ακίνητο με ένα φιλοσοφικό ύφος, και θα αφήσω στην φαντασία σου να σκεφτείς τι του συμβαίνει, και γιατί έχει αυτό το απλανές και στοχαστικό ύφος.!!


Συναίσθημα 0,παραμόνο στο τέλος ,το οποίο τέλος σε κάνει να απορείς και θες να τα σπάσεις όλα που καθόσουν 2 ώρες και έβλεπες ένα τίποτα.
Ωστόσο μόνο στο τέλος υπάρχει μια εξαιρετικά απότομη αλλαγή σε συναίσθημα και σε κάνει να λες,ωχ τελικά δεν είναι όλοι τους ρομπότ..!!!

Γιατί να δω μια ανούσια ταινία τόσες ώρες που δεν μου προσφέρει κανένα μήνυμα,και ο κύριος χαρακτήρας είναι ένα βόδι ??Γιατί για να απολαύσω μια ταινία πρέπει να βγάλω το σημειωματάριο για να το παίξω κουλτούρα και να κάθομαι να αναλύω το κάθε τι με πιθανά γεγονότα που θα μπορούσαν να εξηγούν την ταινία?

Και φτάνουμε,λοιπόν,στο τελικό μου συμπέρασμα το οποίο είναι το ακόλουθο.
Γιατί να μπω στη διαδικασία να γράψω και να αναλύσω τόσο πολύ μια ταινία που είναι πατάτα?
Μήπως γιατί τελικά δεν είναι πατάτα??
Ε ναι,δεν είναι πατάτα.
Μια ταινία,λοιπόν, η οποία κατατάσσεται κατα τη γνώμη μου στον αμφιλεγόμενο κινηματογράφο.Μινιμαλιστική και πανέμορφη στο σύνολό της.
Αλλά ΚΥΡΙΩΣ η σκηνοθεσία είναι αξιοπρόσεχτη.

Προσεγμένη,λοιπόν,σκηνοθεσία και ωραίες τεχνικές και,με μια Lucy την οποία ,η κάμερα συνεχώς δείχνει από μακριά ,έτσι ώστε να βλέπουμε ποσο μοναχικός,αποστασιοποιημένος και περιθωριακός χαρακτήρας είναι.
Μια ταινία με ένα πιο ευρωπαϊκό πρόσωπο και στιλ,όπου ακόμα και το σετ ,τα σκηνικά και τα κουστούμια δεν περνούν απαρατήρητα.Επιπλέον,η ατμόσφαιρα είναι πολύ όμορφη με μια δόση μαυρίλας καθώς επίσης και δόση αισιοδοξίας ταυτόχρονα.Στο τέλος τα χρώματα είναι πιο φωτεινά από ποτέ.
Ίσως γιατί όλοι οι χαρακτήρες έφτασαν στο ''φως'' και στην αλήθεια.
Υπήρχαν πολλά κενά,τα οποία όμως δεν έγιναν από κάποιο λάθοςJulia Leigh ήξερε πολύ καλά τι έκανε,και ήταν επιλογή της από την αρχή να την κάνει έτσι .
Εάν δεν ήταν αυτό το αρχικό της σχέδιο,τότε θα μιλούσαμε για μια κακή ταινία.
Είναι συγγραφέας και αυτή η ταινία είναι το ντεμπούτο της. Δες αυτήν την ταινία αν ψάχνεις κάτι εντελώς διαφορετικό ,αλλά μην περιμένεις να περάσεις ωραία, ή να σου περάσει κάποιο μήνυμα.
Αν και μεταξύ μας,ε
ίναι στο χέρι σου να επιλέξεις αν έχει κάποιο νόημα η ταινία ή όχι.
Εγώ δεν μπόρεσα,εξού και τα δυο μου πρόσωπα.
Ένα είναι το σίγουρο όμως,δεν θα την ξανα δω ποτέ αλλά ούτε και θα την ξεχάσω.

Παππού κάτσε σπίτι σου και άσε τα γκομενάκια...!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου